Energetika je běh na dlouhou trať

Energetická soustava od zdrojů po přenos, distribuci a obchod postupně vyrůstala a budovala se desítky let tak, aby za nejoptimálnější cenu dodávala zákazníkům stabilně elektrickou energii.

Energetika je běh na dlouhou trať

2. pokračování článku Dekarbonizace živelná, nebo řízená

Energetická soustava od výroby po přenos, distribuci a obchod postupně vyrůstala a budovala se desítky let a díky tomu za nejoptimálnější cenu stabilně dodávala zákazníkům elektrickou energii. Pokud říkám, že vyrůstala, tak myslím, že se za přítomnosti omezujících faktorů plynoucích z fyzikálních zákonů a při respektování ekonomických zákonitostí, vytvořil funkční systém. 

Soustava hledala své technické a ekonomické optimum. Zvyšovala se podstatným způsobem účinnost využití primárních zdrojů a ty použitelné se postupně rozšiřovaly. 

Funkčním systémem myslím systém velkých elektráren, které dodávají energii do přenosové soustavy. Odtud teče elektřina do distribučních soustav až k zákazníkům. Systém, který zabezpečuje nepřetržitost dodávky a parametry dodané energie. Systém, který je propojen po celé Evropě a kde je již tři desítky let prosazován směr liberalizace trhu s elektřinou, za účelem dosažení co nejnižší tržní ceny, transparentním setkáváním nabídky a poptávky.

Systém, zabezpečující dostatek (přebytek) energie. Systém, který historicky postupně využívá koncentrovanější zdroje energie od biomasy, přes uhlí, ropu, plyn až k využití jaderné energie. Systém, který směřoval k budování velkých zdrojů a robustní soustavy. A také systém, který umožňoval nejrozvinutějším zemím jejich prudký hospodářský růst. 

Ale také systém, který značně zatěžoval životní prostředí. Systém, který se na základě regulací začal ekologizovat (odprášením, odsířením, denitrifikací, demerkurizací) a dále zvyšoval účinnost využití primárních zdrojů, tj. snižování emisí CO2. Mám na mysli regulaci, kterou známe pod názvem BAT a BREF.

Naprosto novými prvky, které zásadně ovlivňují systém, se v minulosti staly emisní povolenky a budování nízkoemisních zdrojů, tažené masivními dotacemi. Tyto dvě skutečnosti ve svém důsledku ovlivňují prioritu a způsob nasazování zdrojů, a tudíž i jejich ekonomiku a skladbu výrobního portfolia. Ve finále značně ovlivňují cenu energie na burze, i tu pro konečného spotřebitele. 

Nelze nic namítat proti tomu, že zdroje emitující (lépe “přímo” emitující) CO2 jsou zatíženy dodatečným nákladem tak, aby byly zvýhodňovány zdroje méně emitující a tím se celkové emise snížily. Je otázkou, zda efekt snížení emisí v důsledku zavedení povolenek skutečně nastal. Našel se ale způsob, který mohl a měl financovat transformaci energetiky. 

Podpora budování bezemisních zdrojů je také v pořádku, bez podpory by se prostě nevybudovaly. Ale to, aby ve finále dodávaly energii do sítě, byly plnohodnotnou částí systému, tak to není jen o budování zdrojů, ale o nákladné změně celého systému energetické soustavy.

Zatím je energetický systém technicky schopen absorbovat externality vnášené bezemisními zdroji, ale již nyní se projevují důsledky. A to jsou právě ty výkyvy cen na denním trhu, nikoli stabilně nízká cena. To jsou zvýšené nároky na regulaci soustavy, nová úzká místa v přenosové a distribuční soustavě. A v neposlední řadě nahodilé vytlačování původních zdrojů z trhu tak, že tyto se dostávají na hranici provozovatelnosti z pohledu ekonomiky. Společným rysem těchto externalit je jejich nahodilost. 

Takže podtrženo, sečteno, když už chceme do nějakého dlouhodobě rostoucího systému vnést zásadní změnu, měli bychom znát jeho základní pravidla fungování a dobře si rozmýšlet následky a snažit se je eliminovat. To se dle mého nyní neděje.

Směr dekarbonizace, snižování zátěže životního prostředí, je správný, nutný a proveditelný. Jen jak to často bývá, cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly… 

Příště se zaměřím na popis základních externalit z pohledu přírodních zákonů.

Vladimír Hlavinka, vlastník ORGREZ Group a zakladatel ORGREZ ECO

Další články

No items found.