Hodnotově řízenou snahu o udržitelnost je třeba naplnit racionálně, shodli se experti

SHIFTS23. Tak se jmenovala přední byznysová konference organizovaná deníkem E15, která proběhla 17. října 2023 ve Foru Karlín za podpory společnosti ORGREZ ECO coby partnera akce. Konference si dala za cíl reflektovat současné trendy a jejich vliv na byznys a investiční rozhodování. Jedním z důležitých témat byla i udržitelnost a zvláště tendence přistoupit k jejímu prosazování maximálně racionálně a efektivně.

Hodnotově řízenou snahu o udržitelnost je třeba naplnit racionálně, shodli se experti

Konferenci zahájil premiér ČR Petr Fiala s proslovem o strukturálních změnách naší země, které jsou vyvolány nejen současnými geopolitickými riziky, ale i snahou posílit pozici a konkurenceschopnost Česka. Po něm vystoupili světoznámí řečníci a odborníci na finance, geopolitiku, management a investice jako autor světových bestsellerů Nassim Nicholas Taleb nebo bývalý šéf britské rozvědky MI6, sir Alex Younger. Shodli se, že geopolitiku dnes nelze oddělovat od byznysu. 

Vlastník ORGREZ a zakladatel ORGREZ ECO Vladimír Hlavinka vystoupil v rámci debaty odborníků na téma Jak přistupovat k ESG s racionálním a promyšleným pohledem. Právě to je jeden z klíčových posunů, tedy “shifts”, ke kterému směřují mnohé společnosti a který je poslední dobou správně diskutován i předními evropskými politiky. Snaha o větší udržitelnost byla dosud vedena spíše ideologicky, naplnění stanovených cílů už ale musí být čistě racionální a efektivní, shodli se přítomní experti.

Během debaty mimo jiné zaznělo:

Ač bylo téma udržitelnosti dosud pojímáno více méně ideologicky, zbytečné není a má racionální jádro. Racionálně je potřeba přistupovat jak k cílům ekologickým, tak je zároveň nutné posuzovat udržitelnost z pohledu ekonomického.

Nejde o to něco formálně splnit, reportovat, ale prakticky "udržitelností žít", hledat a najít v tomto směru nové obchodní příležitosti a podněty k inovacím. Jenom ty byznysy, které se této výzvy chopí fakticky a ekonomicky racionálně, přežijí.

Poučme se z toho, jak jsme promrhali v devadesátých letech minulého století příležitost k vyšší kvalitě formálním zaváděním standardů ISO, a tím jsme promarnili příležitost ke zvýšení konkurenceschopnosti českého průmyslu.

Pro Českou republiku a Evropu klíčové obory jako jsou energetika nebo automobilový průmysl nesmí kvůli Green dealu ztratit na své konkurenceschopnosti, naopak jej musí využít k inovacím a vývoji nových technologií.

Shifts23-2

Jako příklad byla uvedena i probíhající transformace společnosti ORGREZ. “Přes 60 let se ORGREZ vyvíjí společně s energetikou, a ta se zásadním způsobem mění. Musíme se tedy změnit i my, a být součástí nejenom klasické, nebo chcete-li tradiční eneregtiky, tak jak ji známe, ale růst musíme mít spojený i s rozvojem nové energetiky směřující k udržitelnosti. Naše poslání vnímám jako budování koexistence tradiční energetiky a vznikající nové energetiky,” řekl během debaty majitel ORGREZ Vladimír Hlavinka.

Experti se dále shodli na potřebě vyjasnění pravidel ESG reportingu a certifikace. Ač evropská direktiva CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) vstoupí v účinnost až příští rok, už nyní společnosti prokazují udržitelnost svého podnikání vůči svým bankám a investorům, a proto je pravidla třeba jasně vyložit. Ostatně evropským standardům pro vykazování ESG ukazatelů se budeme věnovat v jednom z našich dalších článků.

Další články

No items found.