Zelené teplárenství je šetrné k účtům i přírodě

Pod značkou Zelené teplárenství ORGREZ ECO přináší novou službu městům a obcím. Těm pomůže snížit o desítky procent uhlíkovou stopu výtopen či tepláren a při tom zachová výrobní cenu tepla.

Zelené teplárenství je šetrné k účtům i přírodě

Nová služba nabízí racionální řešení, jak se vypořádat s výzvami jako jsou rostoucí ceny fosilních paliv a emisních povolenek, blížící se rozšíření systému EU ETS i na malé zdroje, stabilita dodávek zemního plynu, klesající dostupnost biomasy, požadavky nových směrnic na účinnost výroby tepla a využívání OZE, ale i potřeba zajistit obyvatelům měst a obcí dostupné energie a zdravé prostředí pro život.

Zelené teplárenství pracuje s hybridním systémem výroby tepla a elektřiny využívajícím vzájemných výhod různých zdrojů. Experti skupiny ORGREZ systém navrhují na míru potřebám a charakteru lokality, přičemž vhodně kombinují konvenční zdroje na plyn, biomasu či odpady s moderními OZE. „Maximalizujeme využitelnost fotovoltaické elektrárny v kombinaci s kaskádou tepelných čerpadel a elektrokotlů. Systém doplňujeme o akumulaci do teplé vody, případně baterie, pro vykrytí časového nesouladu mezi produkcí elektřiny a spotřebou tepla,“ vysvětluje Jan Krišpín, generální ředitel ORGREZ. Klíčovým prvkem systému je automatizovaný řídící systém, který umožní nákup chybějící elektřiny pro výrobu tepla v době denních cenových minim a zajistí provoz nejvýhodnější kombinace zdrojů pro daný okamžik. To vše je řízeno prostřednictvím cloudu, který společnost pro zákazníky provozuje.

Přínosy nejen pro životní prostředí, ale i stabilizaci ceny a vyšší bezpečnost

Ekologický přínos hybridního systému spočívá v možnosti propojení současných zdrojů s obnovitelnými zdroji energie s vysokým důrazem na krátkodobou akumulaci tepla, díky které systém umožní zásadním způsobem redukovat spotřebu fosilních paliv. „Při propojení systému s komunitní energetikou je navíc umožněno přímé využití přebytečné energie municipálních obnovitelných zdrojů, která by jinak mohla být mařena,“ dodává Jan Hanus, Environmental Project Manager ORGREZ ECO.

Z ekonomického hlediska systém stabilizuje, zlepšuje nebo zachovává cenu tepla na srovnatelné úrovni a navíc při propojení s dalšími oblastmi (například veřejné nabíjení elektromobilů nebo spotřeba městských objektů) může výrazně snížit celkové náklady na elektrickou energii pro tyto provozy.

K provozním výhodám Jan Hanus dodává: „Systém významně přispívá k diverzifikaci zdrojů, tedy možnosti volby optimální sestavy aktuálně provozovaných zdrojů dle aktuálních cen na trhu. Systém navíc klade důraz na zachování dostatečného disponibilního výkonu a kapacity záložních zdrojů pro bezpečné zajištění dodávek tepla.“

Přechod na udržitelnější teplárenství bez starostí

ORGREZ Group, přední poskytovatel služeb energetice v zemi, pomůže s přechodem na výrazně udržitelnější teplárenství, aniž by města a obce měly s projektováním, instalací či následným provozováním zdrojů starosti.

Společnosti skupiny ORGREZ zajistí dodávku řešení na klíč:

  • Návrh optimální kombinace a výkonové škály zdrojů
  • Návrh akumulace energie pro efektivní využití obnovitelných zdrojů
  • Návrh optimálního způsobu provozování
  • Vyhodnocení uhlíkové stopy a ceny tepla po rekonstrukci
  • Zpracování projektových dokumentací a zajištění povolovacího řízení
  • Administrace žádosti o dotaci
  • Realizace včetně uvedení do provozu
  • Dálkové provozování energetiky s cílem minimalizace výrobní ceny tepla
  • Optimalizace provozu a parametrů tarifů
  • Zajištění sběru a analýzy dat pro připojení do komunitní energetiky či reportování ESG

Vzorové projekty s přesnými parametry kombinovaných zdrojů, procenty snížení emisní stopy, návratností i reference ORGREZ Group v oblasti udržitelné energetiky najdete na novém webu www.zeleneteplarenstvi.cz.

Další články

No items found.